5 Златни Правила при Изучаване на Английски Език

юли 22, 2016

Независимо колко добре владеете английски език, винаги ще има някоя област, която може да подобрите. За тази цел има много изпитани съвети. Ние Ви представяме 10 правила, които често срещат „сблъскващите“ се с английския език – няма значение дали е за първи път или не. Тези практични съвети могат да Ви помогнат както да научите английски бързо и ефективно, така и да затвърдите вече наученото и да разширявате Вашите познания.

1. Поемете дълбоко дъх и ГОВОРЕТЕ!

Колкото повече мислите за това, че трябва да говорите, толкова по-нервни ще ставате. Просто се отпуснете и говорете, като за предпочитане е колкото се може повече да правите това упражнение. Ако например посещавате курс по английски или имате друга възможност да употребявате езика (по работа, с друг билингвист), първо може да говорите 1-2 пъти в рамките на час. При следваща възможност увеличете бройката на 3 пъти и продължавайте в същия дух. Колкото повече комуникирате на английски език, толкова повече ще научите за начина, по който да говорите правилно.

2. Не се извинявайте, че не знаете всичко и че „не говорите английски“.

Вие учите английски, т.е. Вие се опитвате, нали? Това е важно. Вие давате всичко от себе си и с времето научавате все повече и повече. Затова в разговор с английскоговорящ и при неразбиране вместо „Аз не говоря английски“ е по-добре да кажете:

  • „Аз все още изучавам английски. Бихте/Би ли говорили/говорил по-бавно?“
  • „Съжалявам, не Ви/те разбрах. Може ли да повторите/повториш това?“
  • „Какво означава тази дума?“
  • „Значи казвате/казваш, че….(перифразирате това, което сте чули, за да се уверите, че сте разбрали събеседника си правилно)

3. НЕ превеждайте всичко дума по дума на български език.

Буквалното превеждане на всяка една дума на родния Ви език не е добра идея, когато изучавате английски език. Това забавя Вашия напредък при ученето на английски език. Ако чуете нещо на английски и веднага се опитате да го преведете на български, няма да можете да се фокусирате върху изучаването на чуждия език, а по-скоро върху преводаческите Ви способности. Когато водите разговор на английски език, е добре да слушате за думи, които разбирате, а ако все пак не разбирате някаква част, ориентирайте се по контекста. Ако пък разговаряте лице в лице със събеседника си, използвайте и езика на тялото като ориентация – какви жестове прави, какво Ви посочва, какви са израженията му.

4. „Тренирайте“ ушите си да чуват и да разбират.

Нужно е да се съсредоточите и да слушате. Настройте се така, че да чувате думите, които ВИЕ знаете на английски. Настройте се да откривате модели и устойчиви словосъчетания. Не се фокусирайте прекалено много върху граматиката и отделните думи, съсредоточете се върху фразите. Слушайте речи или музика на английски или гледайте филми или сериали на английски. Тази дейност ще спомогне за разширяване на речниковия Ви запас. Вслушайте се в начина, по който нещата са формулирани и подредени. В началото може да използвате субтитри, след това, когато това своеобразно „слушане с разбиране“ Ви стане по-лесно, можете да ги изключите.

„Обучавайки“ ушите си да слушат английския език, Вие ще се съсредоточите върху по-важното – да разбирате английски. Ако се съсредоточавате върху отделните думи и ги разглеждате една по една, ще Ви отнеме цяла вечност, за да научите английски език и да можете да го говорите свободно.

5. Не се страхувайте да допускате грешки.

На колко от следните въпроси ще отговорите с „Да“:

  • Ако посещавате курс по английски език, мълчите ли, защото си мислите, че всички ще Ви се присмеят при опит да кажете нещо?
  • Знаете ли всички граматични правила, но имате ли затруднения да я приложите в разговор?
  • Избягвате ли всички, които говорят английски по-добре от Вас?

Не се притеснявайте да подемете разговор на английски. Просто се успокойте. Не мислете „Но какво ще стане, ако…?“. Вместо това е добре да се съсредоточите върху самите Вас и Вашите действия. Никой не е съвършен, всеки прави грешки. Колкото повече упражнявате нещо, толкова по-добри ще ставате в начинанието си. Това важи и за ученето на английски език.

Източник:

Delow

Как да се ориентираме кой е подходящия за нас език за изучаване?IH Sofia Language Centre Unveils New Website