Как да се ориентираме кой е подходящия за нас език за изучаване?

юли 22, 2016

Чували ли сте за БРИК -държавите? Иначе казано – Бразилия, Русия, Индия и Китай или най-бързо развиващите се икономики в света. Ето защо говорещите се там езици са привлекателни за всеки далновиден млад човек или за неговите родители, или дори за собствениците на частни детски градини. За съжаление, България е малка страна и езикът ни не е разпространен. За българите е задължително да владеят поне един чужд език. В противен случай  – няма реализация  нито в чужбина, нито дори в България. И все пак, кой е подходящия чужд език зависи от гледната точка. Ако живеем или се каним да живеем в чужда страна, разбира се, това е нейният език. В  противен случай, при избора на език има няколко въпроса, на които трябва да си отговорим:

  1. Защо ни е необходим чуждият език?

Ако ще ходим на екскурзия, изискванията за владеене на съответния език са  елементарни. Ако желанието ни е да срещнем приятели, то трябва да наблегнем на разговорната част от езика. Ако ще работим с този език, трябва освен добре да знаем да говорим и пишем, да сме наясно и с цялата терминология за съответната професия. И пак има специфика на зависимостта между езика и  професията, която може да се практикува в дадена страна. Така например в Германия  в момента се търсят лекари, медицински сестри, болногледачи, инженери, IT специалисти и математици. За тези хора доброто владеене на немски може  буквално да спасява живот.

В Италия и Испания пазарът за български работници се свежда до сферите на строителството, чистотата и грижите за деца, болни и възрастни хора най-често. Целта на пребиваването определя и степента на говорене на съответния език. Къде, обаче можете да ползвате италиански? Само в Италия и малка част от Швейцария.

  1. Как ще го практикуваме?

За писмена кореспонденция или за жив разговор? Често или рядко? За комуникация с много хора или ще пишем имейли от време на време? Дали си търсим чуждо говорящ партньор в живота или търсим професионална реализация. Ще живеем ли в чужда страна или ще посрещаме  чужденци в България? От отговора на тези въпроси зависи не само избора на език, но и избора на системата, по която ще го изучаваме. Дали ще е групово или индивидуално обучение? Дали ще е онлайн или със самоучител? Тук трябва добре да преценим личностните  си нагласи и умения за обучение, времето, което можем да отделим за това и мотивацията ни за успех.

  1. Ако критерият за избор на език е разпространението му, то пак трябва да се замислим над някои неща.Например: арабският е официален в 26 страни и се говори от 220 милиона души, голяма част от общото население на света, но ние ще контактуваме  ли с араби в нашата работа, в ежедневието си или пък ще посещаваме тези държави?  Може пък да се занимаваме с петрол, на базата на който се гради икономиката в арабските страни. Или с туризъм в популярни дестинации като Катар и Дубай. От друга страна, втори език  за арабските страни е английския или френския – далеч по-лесни за изучаване и с по-голям шанс за прилагането им.

Най-разпространеният език в света е  мандарин или китайски – говори се от 829 милиона жители на планетата. Като че ли, най-перспективната страна за реализация към момента е Китай. Ако смятаме да живеем в тази спокойна страна, то наистина е добре да се започне с китайски още от детската градина. За да се считаш за грамотен, ти трябват  1000-1500 йероглифа. В момента, в Китай има огромен ‘‘глад‘‘ за лекари, инженери и учители по английски език. А и животът в Китай не е толкова скъп, колкото в Япония. Дори и да не емигрирате в Китай, в България много се търсят  преводачи с китайски.

329 милиона души по света говорят испански, но този език е наречен още езикът на бедността и е пренебрегван от бизнес средите.

320 милиона са посветени в тайните на английския, популярен като международен език. Английският е официален език за ООН и за Европейския съюз. Използван е масово в много страни като втори език.

  1. Близост на езиците.

За нас, българите, е много лесно да усвоим друг славянски език поради сходство в граматиката, звученето и близкия речников състав. Сръбският и хърватският са лесни за нас, но са толкова близки, че са ни необходими само, ако имаме някоя специфична професия. Във всички други случаи на Балканите ще се разберем и с български. Най-подходящ  славянски език за изучаване е руският, тъй като ще покрием и критерия за  разпространение, а също и перспективите да работим с руски фирми, пазари и т.н. От руския можем лесно да скочим на белоруски или украински.

В случай, че знаем или изучаваме испански, преходът към италиански или дори френски е доста плавен. Знаеш ли китайски – учи японски!

  1. Професии и езици.

Безусловно английският език е най-често изучавания. Почти във всички професии в се изисква определено ниво на познание по английски. Компютърните специалисти са тези които не могат да направят и крачка в развитието си без английски. А покрай тях и всеки притежател на компютър, таблет или смартфон. А каква е причината? Всички части и операции в посочените системи имат английски имена. Е понякога са побългарени като логвам се например, но това не спасява положението за незнаещите английски език. Това се отнася  и за занимаващите се с онлайн търговия.

Поради естеството на работа и глобализацията на почти всички професионални сфери, няма как да бъдеш офис мениджър, счетоводител или дори обикновена секретарка без разговорен английски.

Задълбочени познания по английски се изискват от всички, работещи в сферата на услугите и здравеопазването.

Чудесни мултинационални бизнес  възможности съществуват и за владеещите немски език. Немският е втория най-говорим език след руския в Европейския съюз и в страните от Източна Европа. Огромните немски компании като BMW, Daimler, Siemens, Bosh и много други се нуждаят от международни партньори и служители.  Създадените работни места на немски фирми само в САЩ са над 700 000. Не напразно над 70% от японските ученици изучават немски език. Тук не трябва да пропуснем и добрата практика на немските  висши училища да приемат ежегодно немско говорящи студенти, специализанти и докторанти.

Източник:

Delow

 

 

.

 

 

Leave a reply
Защо трябва да учим чужд език, докато сме млади?5 Златни Правила при Изучаване на Английски Език

Leave Your Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *