Как да се ориентираме кой е подходящия за нас език за изучаване?

юли 22, 2016

Чували ли сте за БРИК -държавите? Иначе казано – Бразилия, Русия, Индия и Китай или най-бързо развиващите се икономики в света. Ето защо говорещите се там езици са привлекателни за всеки далновиден млад човек или за неговите родители, или дори за собствениците на частни детски градини. За съжаление, България е малка страна и езикът ни не е разпространен. За българите е задължително да владеят поне един чужд език. В противен случай  – няма реализация  нито в чужбина, нито дори в България. И все пак, кой е подходящия чужд език зависи от гледната точка. Ако живеем или се каним да живеем в чужда страна, разбира се, това е нейният език. В  противен случай, при избора на език има няколко въпроса, на които трябва да си отговорим:

  1. Защо ни е необходим чуждият език?

Ако ще ходим на екскурзия, изискванията за владеене на съответния език са  елементарни. Ако желанието ни е да срещнем приятели, то трябва да наблегнем на разговорната част от езика. Ако ще работим с този език, трябва освен добре да знаем да говорим и пишем, да сме наясно и с цялата терминология за съответната професия. И пак има специфика на зависимостта между езика и  професията, която може да се практикува в дадена страна. Така например в Германия  в момента се търсят лекари, медицински сестри, болногледачи, инженери, IT специалисти и математици. За тези хора доброто владеене на немски може  буквално да спасява живот.

В Италия и Испания пазарът за български работници се свежда до сферите на строителството, чистотата и грижите за деца, болни и възрастни хора най-често. Целта на пребиваването определя и степента на говорене на съответния език. Къде, обаче можете да ползвате италиански? Само в Италия и малка част от Швейцария.

  1. Как ще го практикуваме?

За писмена кореспонденция или за жив разговор? Често или рядко? За комуникация с много хора или ще пишем имейли от време на време? Дали си търсим чуждо говорящ партньор в живота или търсим професионална реализация. Ще живеем ли в чужда страна или ще посрещаме  чужденци в България? От отговора на тези въпроси зависи не само избора на език, но и избора на системата, по която ще го изучаваме. Дали ще е групово или индивидуално обучение? Дали ще е онлайн или със самоучител? Тук трябва добре да преценим личностните  си нагласи и умения за обучение, времето, което можем да отделим за това и мотивацията ни за успех.

  1. Ако критерият за избор на език е разпространението му, то пак трябва да се замислим над някои неща.Например: арабският е официален в 26 страни и се говори от 220 милиона души, голяма част от общото население на света, но ние ще контактуваме  ли с араби в нашата работа, в ежедневието си или пък ще посещаваме тези държави?  Може пък да се занимаваме с петрол, на базата на който се гради икономиката в арабските страни. Или с туризъм в популярни дестинации като Катар и Дубай. От друга страна, втори език  за арабските страни е английския или френския – далеч по-лесни за изучаване и с по-голям шанс за прилагането им.

Най-разпространеният език в света е  мандарин или китайски – говори се от 829 милиона жители на планетата. Като че ли, най-перспективната страна за реализация към момента е Китай. Ако смятаме да живеем в тази спокойна страна, то наистина е добре да се започне с китайски още от детската градина. За да се считаш за грамотен, ти трябват  1000-1500 йероглифа. В момента, в Китай има огромен ‘‘глад‘‘ за лекари, инженери и учители по английски език. А и животът в Китай не е толкова скъп, колкото в Япония. Дори и да не емигрирате в Китай, в България много се търсят  преводачи с китайски.

329 милиона души по света говорят испански, но този език е наречен още езикът на бедността и е пренебрегван от бизнес средите.

320 милиона са посветени в тайните на английския, популярен като международен език. Английският е официален език за ООН и за Европейския съюз. Използван е масово в много страни като втори език.

  1. Близост на езиците.

За нас, българите, е много лесно да усвоим друг славянски език поради сходство в граматиката, звученето и близкия речников състав. Сръбският и хърватският са лесни за нас, но са толкова близки, че са ни необходими само, ако имаме някоя специфична професия. Във всички други случаи на Балканите ще се разберем и с български. Най-подходящ  славянски език за изучаване е руският, тъй като ще покрием и критерия за  разпространение, а също и перспективите да работим с руски фирми, пазари и т.н. От руския можем лесно да скочим на белоруски или украински.

В случай, че знаем или изучаваме испански, преходът към италиански или дори френски е доста плавен. Знаеш ли китайски – учи японски!

  1. Професии и езици.

Безусловно английският език е най-често изучавания. Почти във всички професии в се изисква определено ниво на познание по английски. Компютърните специалисти са тези които не могат да направят и крачка в развитието си без английски. А покрай тях и всеки притежател на компютър, таблет или смартфон. А каква е причината? Всички части и операции в посочените системи имат английски имена. Е понякога са побългарени като логвам се например, но това не спасява положението за незнаещите английски език. Това се отнася  и за занимаващите се с онлайн търговия.

Поради естеството на работа и глобализацията на почти всички професионални сфери, няма как да бъдеш офис мениджър, счетоводител или дори обикновена секретарка без разговорен английски.

Задълбочени познания по английски се изискват от всички, работещи в сферата на услугите и здравеопазването.

Чудесни мултинационални бизнес  възможности съществуват и за владеещите немски език. Немският е втория най-говорим език след руския в Европейския съюз и в страните от Източна Европа. Огромните немски компании като BMW, Daimler, Siemens, Bosh и много други се нуждаят от международни партньори и служители.  Създадените работни места на немски фирми само в САЩ са над 700 000. Не напразно над 70% от японските ученици изучават немски език. Тук не трябва да пропуснем и добрата практика на немските  висши училища да приемат ежегодно немско говорящи студенти, специализанти и докторанти.

Източник:

Delow

 

 

.

 

 

Защо трябва да учим чужд език, докато сме млади?5 Златни Правила при Изучаване на Английски Език