Как да подобрите представянето си на езикови изпити

август 17, 2015

Според последни изследвания 95% от 1300 участници в езикови изпити споделят, че колкото и добре да са подготвени, винаги изпитват доза притеснение и страх преди изпита.

Този процент съвсем не е изненадващ, но все пак повдига въпроса доколко представянето на учениците на такъв тип изпити за езикови сертификати отразява техните реални знания. Настоящият текст цели да изложи както някои общи техники, приложими при какъвто и да било вид изпити, така и единадесет съвета, насочени конкретно към езиковите изпити.

Независимо от това колко добре познавате езика и формата на изпита, добиването на сертификат може да се окаже трудно за Вас, ако нямате изработена стратегия за подготовката за тестване от какъвто и да било характер.

За какъвто и да е тип изпити психолозите съветват:

Изработете си план – Вместо да залагате на абстрактното намерение да учите колкото се може повече, няколко седмици преди самия изпит, си изработете писмен план какво предстои да свършите ден по ден. Представете си, че подготовката за един изпит особено за материя обширна като езика, е като да започнете строежа на една сграда, без да имате предварително начертан проект. Дори и най-добрите инженери не биха се справили успешно с такава задача. Създаването на стратегия ден по ден е почти половината труд. Оставете си два или три допълнителни дни, така че да не изпадате в безизходица, ако нещо се случи и по някаква причина трябва да пропуснете ден. Кога ще започне ученето? По колко часа на ден можете да учите пълноценно? Коя част от материала Ви е неясна и може да Ви е необходима помощ? Каква част от домашните си ще прегледате отново? Колко тестови изпита можете да си направите сами? Колко време Ви е необходимо за преглед на записките Ви? Какви са възможните препятствия в процеса на учене?

Здравословен сън – Обикновено изпитите започват рано сутринта и често се проточват по повече от три часа, някои изпити за езикови сертификати дори и цял ден. Ако ставате късно, а в деня на изпита ще Ви се наложи да станете с повече от час по-рано от обичайното, най-добре е да започнете да се будите с аларма поне седмица по-рано. Така до деня на изпита ще се адаптирате към часа и организмът Ви няма да е стресиран от промяната. Спете по осем часа на ден. Количеството сън е правопропорционално на паметта. Превръщането на нощите в дни, за да учите, непосредствено преди изпита, е груба грешка.

Не учете в последния момент – Обичайно е преди изпити учащите се да учат до последно, като в последните часове осъществяват форсмажорен прочит на почти целия материал. Десет минути преди изпита Вие или познавате материала или не. Освен ако не попаднете на конкретна дума, която не познавате, препрочитането на общ материал в последния момент е по-скоро вредно, отколкото благотворно.

Фокусирайте се върху процеса и не върху резултата – Не мислете за резултата и за това как ще реагират околните ако той е положителен или отрицателен, или за последствията за самите Вас. Дори прекаленото фокусирането върху положителния резултат води до един вид „пренавиване“ на психиката, след което Вашата мобилизация може да не е оптималната. Често след спортни състезания ще забележите, че когато журналистите питат атлетите какво са си мислели по време на самото състезание, те отвръщат, че не са мислели за нищо, а просто са действали. Този процес е вид подсъзнателна мобилизация на организма, която е и най-ефективна при екстремни обстоятелства.

Запознайте се с формата на изпита – Понякога невъзможността да разберете самата задача или пък шокът от вид упражнение, на което не сте попадали досега, надделяват над знанията. Това е особено силен фактор при изпитите по английски език като IELTS. Подготовката, цените и изискванията за добиването на такъв тип сертификати предполагат използването на специфични обективни методи за оценяване на познанията, което е предпоставка и за различен формат на тестване.

Организирайте си симулация на изпита в същия формат и засичайте за колко време изпълнявате различните задачи с хронометър. Изчислете колко време Ви е необходимо на въпрос. В случай, че не знаете отговора на даден въпрос, продължете към следващия.

Освен тези общи съвети за качествена подготовка, психолозите отчитат езиковите изпити като различен вид оценяване и препоръчват следните тактики:

– Практикувайте четене и писане преди изпита.
– Четете изключително внимателно условията на задачите.
– Планирайте отговора си преди да започнете да пишете или говорите.
– Отговорете на всички аспекти от въпроса.
– Ако имате кратко съчинение или четене с разбиране, не отговаряйте на въпроса, копирайки го.
– Пишете четливо, с отделени параграфи и препинателни знаци.
– Покажете, че имате богат речник.
– Не препускайте през упражненията.
– Проверете всички отговори и въпроси поне веднъж преди да предадете.
– Не поправяйте внезапно неща в последните секунди преди да предадете, ако имате колебания.
– Ако сте конкурентни по-добре е да осъществите подготовката за езиковия изпи под формата на групови курсове по английски. София предлага добре разработен пазар в тази сфера и конкурентни цени.

Източник:

http://www.trinitycollege.com/site/?id=1975

http://personalexcellence.co/blog/exam/

Курс по английски език от 30 август, 2015Интересни и автентични занимания за часовете по английски