Шестте най-важни езика за успешен международен бизнес

февруари 10, 2016

Светът се променя и дните, в които повечето хора говореха само един език, приключиха. Все по-често имаме възможността да пътуваме до екзотични дестинации, където местните говорят английски перфектно, а често и по няколко допълнителни чужди езика.

Нерядко ще срещнете хора, които учат японски като седми език просто за развлечение. Неоспоримо е, че всеки предприемач, който желае да има успешен бизнес и да го развива в международна среда, може да има само ползи от владеенето на повече езици в екипа. И все пак, как определяме кои са най-важните езици за нашия бизнес? Накъде би могъл нашият бизнес да расте в териториален аспект?

След кратко проучване на световните бизнес тенденции се опитахме да селектираме шестте езика, чието владеене е най-вероятно да Ви донесе икономическа изгода.

Английски език

Английският остава съществена и неделима част от съвременния бизнес. В много от най-развитите икономики имат английски като първи официален език, в редица от изгряващите пазари той е втори или трети официален език, а в останалата част от света има огромен натиск от ранна възраст учащите се да посещават курсове по английски за деца. Все пак е трудно да се каже, че курсовете по английски са стратегическо решение за Вашия бизнес, тъй като те реално вече са считани за задължителен минимум за всеки международен бизнес от какъвто и да било мащаб.

Португалски език

Макар че португалският може и да не Ви звучи като езика на една от най-развитите икономики в света, реално това е официалният език, който се говори в Бразилия, държава с двеста-милионно население в стабилен растеж. Въпреки някои спадове през последните години, Бразилия все още има обещаващ потенциал благодарение на огромния си демографски ръст. В следствие на колониалния режим, португалският е и официален език в редица африкански страни, някои от които могат да се окажат обещаващи пазари за в бъдеще, имайки предвид, че в последно време Китай инвестира усилено в Африка. Освен това португалският е официален език в Португалия, където на инвеститорите са дава възможност да добият така наречената, златна виза.

Къде по света се говори португалски? В Европа – Португалия, както и компактни малцинства в Испания, Люксембург и Франция.

В Африка: Ангола, Кабо Верде, Гвинея-Бисау, Екваториална Гвинея, Мозамбик, Сао Томе и Принсипе.

В Америка: Бразилия.

В Азия: Източен Тимор и Макау.

 

Руски език

Русия не е особено значителна икономическа сила (една от причините е намаляващото й население), но все пак има клика от влиятелни олигарси, които инвестират парите си по целия свят. Обикновено продажбите на недвижими имоти са един от най-печелившите аспекти на бизнеса с Русия. Владеенето на руски език е почти задължително, ако искате бизнеса Ви да се развива на този пазар. Освен това познанията по руски език правят изучаването на други славянски езици много по-лесно и достъпно. Руският все още има голямо влияние и в страните от бившия съветски съюз.

Страни по света, в които се говори руски като официален или неофициален език: Русия, Беларус, Киргизстан, Таджикистан, Украйна, Казахстан, Молдова. Поради политическо влияние на СССР в страни като: Грузия, Армения, Азербайджан, Финландия, Латвия, Литва, Туркменистан, Узбекистан, Сърбия и разбира се, у нас.

Испански език

Отдавана популярен език в учебните програми и в изкуството, испанският е може би най-лесният език за научаване от всички изброени в този текст. Макар че Испания не е в икономическия си разцвет, много държави от Южна Америка като Мексико, например, започват постепенно да променят имиджа си на безинтересни дестинации за бизнеса. Много от тези страни са привлекателни с агрикултурните си традиции, като Парагвай и Еквадор. Освен това в страните както от северната, така и от централната част на континента можете изключително лесно да командировате служители поради ниските цени.

Страни, в които се говори испански в Европа: Испания

В Америка: Колумбия, Перу, Венецуела, Коста Рика, Еквадор, Гватемала, Боливия, Ел Салвадор, Мексико, Аржентина, Уругвай, Хондурас, Парагвай, Панама, Пуерто Рико. Освен това испанският е втори официален език за много от щатите в САЩ.

Арабски

Към момента арабският е езикът на едни от несигурните, но и на някои от най-богатите и обещаващи икономики в света. Близкият Изток се превръща в значителен играч на пазара и познанията на арабски език обикновено са крачка напред за бизнеса. Зони като Дубай и Абу Даби са едни от най-големите средища на милионери в света. Освен за богатите страни от Гълфа, арабският е официален език в гранични пазари като Тунис, Ирак и северноафриканските страни.

Къде по света се говори арабски? В Близкия Изток: Бахрейн, Ирак, Израел, Йордания, Кувейт, Ливан, Оман, Палестина, Катар, Саудитска Арабия, Сирия, Обединените Арабски Емирства и Йемен.

В Африка: Алжир, Чад, Коморски острови, Джибути, Египет, Еритрея, Либия, Мавритания, Мароко, Сомалия, Судан, Танзания, Тунис.

Китайски език (Мандарин)

За никого не е тайна, че Китай е новата най-мощна икономика в света, която наскоро изпревари САЩ. Едва десет милиона китайци говорят английски и това е причината за драстичен ръст в световен мащаб на корпоративните езикови обучения по китайски. Само в континентален Китай живеят над 1.4 билиона души. Влиянието на китайския бизнес се засилва в Африка, както и в някои страни в Европа като Португалия, например.

Къде се говори китайски? Китай, втори диалект в Хонг Конг, Макау и Тайван.

Източник:

http://nomadcapitalist.com/2013/11/03/top-5-best-language-learn/

 

По-лесен ли е английският от други езици?5 популярни мита по повод ученето на чужд език