Подготовка за устен езиков изпит

януари 26, 2016

Обикновено говоримата част от един езиков изпит е най-трудна за учениците, тъй като се налага да разговарят с някого. Всъщност притесненията често са полезни, тъй като учени доказаха през последните години, че кандидати с по-висока степен на безпокойство постигат по-добри резултати на устните чуждоезикови изпити. Ако имате умението да говорите уверено, ясно и убедително да комуникирате идеите си, няма причина да не получите адекватната позитивна оценка за вашите умения. Все пак има някои основни хитрини, които е добре да знаете, преди да се впуснете в дебрите на тестването. Голяма част от тези трикове можете да усвоите ако се запишете на специализирани курсове по английски език. София разполага с школи, които са фокусирани именно върху говоренето на един език.

  1. Освен ако произношението ви не е особено лошо, не си губете времето в уроци, посветени специално на него. Много по-ползотворно би било, ако посветите това време да обогатите речниковия си запас.
  2. Лесно е да се каже, но все пак не допускайте да се изнервяте. Ако сте прекалено нервни, до степен, че да не можете да говорите, това със сигурност няма да повиши оценката ви. Ако сте уверени и говорите свободно, твърде вероятно е оценката ви да бъде висока или дори и да допускате грешки, то тя ще бъде положителна.
  3. Помнете, че работата ви е да предоставите на оценителите материал, който да оценят – ако отговаряте само с „да“ или „не“ по време на интервюто, няма как да получите добра оценка. Важно е да предоставите на оценителите колкото се може повече материал за оценяване. Това ще рече говорете колкото се може повече. Не се отклонявайте обаче от темата и не говорете първото, което ви дойде на ум. Обикновено оценителите дават знак, когато е казано достатъчно по даден въпрос.
  4. Помнете, че оценителите няма да ви помогнат да говорите. Ако не кажете достатъчно, те просто ще преминат към следващия въпрос. Ако продължите да не казвате достатъчно, интервюто може да се окаже много кратко.
  5. Не питайте оценителите какво точно означава даден въпрос. Всичко, което те могат да направят, ако не сте чули въпроса, е да го повторят. Ако все пак не сте сигурни, че сте разбрали въпроса, помолете изпитващия да го повтори.
  6. Точно както и при писането, не се фукайте с познанията си. Много кандидати възприемат устния изпит като начин да демонстрират пред изпитващите колко много знаят. Такива кандидати използват сложен речник и трудна граматика, без да знаят как правилно да боравят с тях. Това често се обръща срещу самия кандидат, тъй като причинява обърквания и предразполага към допускането на елементарни грешки.
  7. Удължете отговора си, като посочвате причини.

Фази на стандартния устен изпит

Фаза 1

В тази фаза изпитващият често задава въпроси относно вашата личност. Проучете въпроса! Може да ви накарат да разкажете за родителите си. Макар че въпросите от този етап изглеждат най-елементарни, ще се изненадате колко малко сте способни да кажете. Този вид въпроси провалят и немалко кандидати на интервюта за работа.

Представете си, че изпитващият е някой, когото виждате за първи път, и трябва да му разкажете за себе си. Бъдете спокойни и водете разговора без усложнения и излишни детайли.

Не се притеснявайте да лъжете. Изпитът не цели да тества дали сте добър човек или не. Когато ви попитат за вашите хобита и интереси, е много по-добре да си съчините, отколкото да отговорите че нямате такива.

Фаза 2

Обикновено във втората част от устния изпит от вас ще се очаква накратко да представите дадена тема, да направите така нареченото, изложение. При тази част от изпита кандидатите често се оплакват, че не знаят много по темата и по тази причина не са се представили отлично. Обикновено обаче темите са така подбрани, че всеки да знае нещо, и проблемът по-скоро идва от това, че кандидатът не успява да помисли какво точно да каже. Типични въпроси са къде сте прекарали последната си ваканция, до какви дестинации предпочитате да пътувате и други. Добра тактика е, когато чуете въпроса веднага наум да си отговорите на петте – Какво? Кой? Къде? Кога? Как?

Важно е да демонстрирате широка палитра от граматически структури. Имайте предвид, че дори и отговорите ви да са граматически перфектни, те може да не са задоволителни за изпитващия. Опитайте се да разнообразите структурите и словореда. Това най-добре ще усвоите, като се запишете на специализирани уроци по английски. София е един от градовете в страната, които предлагат най-голямо разнообразие от такива курсове.

Фаза 3

Тази фаза преминава повече под формата на разговор между кандидата и изпитващия. Макар че по принцип оценката на устния ви изпит трябва да се формира по равно и от трите компонента, много специалисти смятат, че последната свободна част е определяща и натежава най-много. Често може да ви накарат да направите предвиждане за бъдещето, да изразите собствено мнение, да предложите решение на даден проблем. Не си мислете, че съдържанието на този разговор е от по-малко значение, отколкото езика, който ще използвате. И двата параметъра са еднакво определящи.

Източник:

http://www.ieltstips.com/ielts/ielts_speaking_test/speaking_test_tips.html

 

Неучебни дни през 2016 годинаПреподавателски стратегии за работа с деца с хиперактивно поведение