Най-често Срещаните Грешки при Изучаване на Чужд Език (Част 1)

януари 30, 2017

Захванали сте се да учите чужд език. Решението ви е факт, но още в самото начало или след първия период на ентусиазъм, процесът става труден. Въпреки вашето старание резултатите са незадоволителни и стигате до една и съща задънена улица.

Защо ученето не върви? Къде не ви се отдава усвояването на езика?

Отговорът е, че най-вероятно и вие сте попаднали в капана на най-честите грешки при изучаване на език.
За да се измъкнете бързо от тази ситуация и да продължите уверено напред с материала, нека заедно разгледаме кои са тези грешки и как да ги неутрализираме.

1. Няма ясна цел.
Щом сте се заели да овладеете чужд език, то много важно, първостепенно е да знаете защо го правите. Целта може да варира от необходимост за работата, образованието ви, защото се местите да живеете в чужда страна до искате да се обогатите културно, многоезичността е ваше хоби. Причини много и най-различни. Важното е вие да сте убедени в целта си, да знаете защо и колко искате това, което правите. Да убивате време или да сте като приятелите си не е работещ вариант. Това не са движещи стимули и много бързо ще се откажете от начинанието, разчитайки само на тях. Мотивацията е основополагаща за успеха. Открийте вашата. Съветът важи за всяко ново нещо, с което се захващат.

2. Естествена съпротива към новото и непознатото.

Човек, дори и с добре изкована мотивация, може да срещне сериозни затруднения в началото на учебния процес. Не се притеснявайте, това е естествена подсъзнателна съпротива към новите ситуации в живота ви. Често реакцията остава неосъзната напълно, защото е функция на подсъзнанието. Ако обаче вие съзнателно си дадете сметка, че става въпрос на нормална поведение и е само етапно явление, нещата ще се наредят. Съпротивата е характерна за началния стадии на обучение. Още с първите успехи неприятното чувството отслабва. Затова най-доброто оръжие в случая е позитивна нагласа и малко търпение. Нека в главата ви витаят мисли от типа „Аз мога“, „Справям се“, „Успявам“. Още една ключова настройка е удоволствието. Намерете начин да изпитвате удовлетворение от чуждия език. Специалистите отчитат много по-добри резултати при обучаеми, които изпитват някаква форма на радост от факта, че учат език.

Практиката, която бележи върхови постижения по мнение на лингвисти и курсисти, е намирането на приятел за общуване. Намерете някого, който говори езика или също като вас в момента го учи. Комуникацията с друг човек стимулира всички аспекти – писане, четене, слушане и говорене. Ако установявате връзка в реално време онлайн, по Skype например, ще са застъпени последните два модула. Ако пък си пишете имейли – първите два. При всички случай налице са интерес, приятелска конкуренция, забавление. Много от хора от т.нар. Pen pal общуване споделят, че единственото, за което съжаляват, е, че не са опитали по-рано.

3. Недостатъчно слушане.

В началото на овладяване на език стои слушането. Представете си малките деца. Преди да могат да кажат и една дума те слушат ли, слушат речта навсякъде около себе си. Затова е важно да подходите като малко дете – потопете се в езика. Ако сте в дадената страна, където се говори, това не е проблем. Ако обаче това не е вашият случай, ще положите усилия. Изтъркани съвети като пуснете радиото в колата, гледайте филми, четете вестници на езика може да ви се струват отживелица, но те наистина работят.

Добре биват допълвани от идеи като сменете интерфейса на всички технологични средства, с които боравите. Смартфон на чуждия език ще ви вкара бързо в терминологията на тех-джаджите. Гледайте клипчета по ваш избор в YouTube. Може да са на каквато тематика ви харесва – готварство, спорт, „направи си сам“. Всичко върши работа. А щом ви е интересно и не го правите по задължение, вероятността да запомните повече нараства. Целта на активното слушане е да свикнете с мелодията, интонацията, нареждането на фразите и изреченията. Освен това като наблюдавате изговарянето, после ще можете по-успешно да имитирате произношение.

Тема с продължение.

Източник: Delow
www.elc.bg

Коледно Парти с English Language CentreНай-често Срещаните Грешки при Изучаване на Чужд Език (Част 2)