Как да развиете езиковите и говорни умения у детето си, използвайки игри и позитивно ежедневно общуване

октомври 06, 2015

Изграждането на позитивна езикова среда за подрастващите в един дом е лесно. За съжаление, в съвременните натоварени домакинства, с интензивния начин на живот на родителите става все по-трудно и по-трудно да се изградят стабилни навици у децата. Така или иначе, съществуват редица възможности в ежедневието ни за това да учим или преподаваме един език. Естествената ежедневна среда е най-добрата среда.

Намерете време за децата си!

Бъдете наясно с факта, че децата усвояват реч и говорене чрез слушане, гледане, откривателство, копиране, иницииране, игри и взаимодействие с околните. През тези първи години се установяват основите на общуването между родители, деца, възпитатели и братя и сестри. Намирането на достатъчно време, което да прекарате с децата си, е от съществена важност за техните езикови и социални умения. Повече време очи в очи ще даде възможност за по-пълноценен растеж на детето ви.

Избягвайте телевизията.

Не правите добра услуга на детето си, ако имате свободно време, а го оставите пред телевизора. Обикновено детските програми не са никак образователни и детето ви ще научи много повече от времето прекарано в игра насаме с вас. Изследвания доказват, че децата, които гледат прекалено много телевизия в детските си години на по-късен етап имат проблем с концентрацията и вниманието.

Отучете се от биберона възможно най-рано.

Използването на биберон може да доведе до по-късно проговаряне. Тъй като детето говори по-малко, когато е с биберон в устата, изграждането на оралната мускулатура може да бъде засегнато.

Изградете среда, в която езикът процъфтява и изпъква!

Изграждането на среда, наситена с език означава тя да предразполага да го използваме по различни начини, да споделяме, да се фокусираме, да се редуваме, говорейки. Какво да направим, за да изградим подобна атмосфера в дома си:

– Внимавайте на какво ниво е езикът, който използвате. Мислете за възрастта им. Обикновено децата разбират много повече думи, отколкото използват в ежедневната си реч. Имайки предвид това, умерено повдигайте нивото на езика си, така че детето разбира от контекста какво имате предвид, но в същото време вашите послания да достигат до него на разбираемо ниво. същото важи и когато искате детето Ви да учи чужд език като и го запишете на курс по английски език за деца – доверете се само на езиков център, който знаете, че разполага със специализирани преподаватели, които са наясно с всеки специфичен етап от говорното развитие на детето Ви.

– Когато говорите с детето си, опитайте се да говорите за неща, които са в контекста, който заобикаля детето. Говорете бавно и поставяйте акцент, като наблягате на значението. Дайте повече време на детето да отговори, отколкото бих те оставили на възрастен.

Направете крачка назад и оставете детето да ви води. Можете да провокирате детето си, като му задавате прости въпроси и само го навигирате определена тема. Макар че все още ще бъдете включени в играта, вече не диктувате нейните правила. Така че без да прекъсвате детето, да го поправяте или да запълвате моментите тишина с говор, просто слушайте, така ще направите детето по-проактивно.

Внимавайте с езика, който използвате по време на игра.

Децата не научават един език, ако родителите постоянно им задават въпроси за наименованието на дадени предмети. Децата се учат като чуват думи и ги свързват с даден обект. Така че по-добре интегрирайте езика в процеса на игра, отколкото да задавате въпроси на детето си. Вкарването на езика в ежедневното общуване е лесно за постигане, можете да коментирате върху това какво вижда детето или което прави или да допълвате това, което казва.

Друг начин да включите език в играта е, като описвате всяко действие, което детето предприема.

Избягвайте да задавате въпроси. При игра родителите често се изкушават да задават въпроси от типа „Какво правиш?“, „Какво пиеш?“ и други. Това незабавно поставя детето под напрежение и то обикновено спира да играе и се разконцентрира. Ако просто коментирате това, което детето прави, позволявате на детето да ви слуша, но и да се концентрира върху това, което прави.
Поддържайте общ фокус. По-горните примери показват важността на това да имате общ фокус. Това е голямо значение, тъй като вие подавате информация към детето, но то я осмисля и се учи само ако вниманието му е в същия обект.

Когато и да говорите с детето си, уверете се, че разполагате с вниманието му. Така не просто ще развивате езиковите му умения, но и уменията му за концентрация.

Изключително добър метод за развиването на различни типове речников запас са контекстуалните игри. Така например след като подадете в ръцете на детето малка лейка и цветя, го накарайте да си представи, че работи в градината и развивайте речниковия запас от думи като „семена“, „листа“, „садя“, „засявам“ и други.

Източник:
http://www.wikihow.com/Develop-Your-Children’s-Speech-and-Language-Skills-Through-Play-and-Positive-Daily-Interaction

Преподаване на английски език на деца със специални образователни потребности – митове и реалност10 мита за мултилингвистичните деца