Как да помагате на детето си да учи вкъщи?

декември 22, 2017

Уважаеми родители,

Ето какво споделиха с нас партньорите ни от международен езиков център International House Sofia (www.ihsofia.bg):

Без значение на какво ниво владеете английски, ние ще ви помогнем с 5 съвета, които можете да следвате у дома, за да може детето ви да напредва с езика извън класната стая.

1. По-малко = по-качествено.

Да работиш върху домашното 2 часа вечерта преди урока не е съвсем продуктивно. Вместо да отделяте няколко часа над уроците по английски веднъж седмично, по-добре отделяйте по 15 – 30 минути всеки ден. По този начин детето ви ще усеща, че английският е навсякъде около него и ще го приема за любим учебен предмет, с който се справя добре.

2. Гледането на телевизията е добре за детето ви!

Докато всички ние смятаме, че продължителното гледане на телевизия не е добре за детето ни; канали като YouTube и други подобни са отличен източник на хубава английска реч. Повечето анимационни филмчета, които детето ви ще гледа на български език, ще намерите и на английски. Затова, по-добре насочете вашето дете към гледане на YouTube, вместо телевизия.
По принцип, децата гледащи анимационни на английски се справят с езика по-добре от онези, които ги гледат на български. Но, винаги бъдете нащрек и следете нещата, които те гледат в YouTube!

3. Децата обожават песнички.

Много неща могат да бъдат научени от английските детски песнички, особено ако детето ви си пуска редовно едни и същи песни. Те помагат с произношението и интонацията, обогатяват лексикалният запас при децата и инстинкта им за правилно използване на граматиката. Колкото по-малко е детето ви, толкова по-приятно е да пеете с него. Всички ученици научават по нещо от техните любими английски песни. Вие можете да откриете много забавни материали за по-малки деца на 123 Kids TV и YouTube.

4. Създайте изцяло английска среда у дома.

В курсовете ни за деца осигуряваме една изцяло английска среда, в която окуражаваме децата да говорят само на английски, напредвайки бързо и сигурно с материала. По този начин, английският става неразделна част от тяхното ежедневие и би било чудесно ако правите това и вкъщи. Дори и вашият английски да не е на високо ниво, вие можете да пускате на детето си видеа, или песни на английски език, като се стараете да не говорите изобщо на български по 30 минути на ден. Така и вие може да научите някои нови неща! 🙂

5. Не превеждайте всичко на български!

Създавайки изцяло английска среда по няколко минути всеки ден е чудесен начин да накарате детето си да комуникира изцяло на английски език. Не правете грешката да му превеждате всичко, защото така ще го обезкуражите! Превода на български език няма място в плавното изучаване на чуждия език при децата. Те учат непознатите думи и изрази чрез игри, песни и занимания. Ако започнете да превеждате всяка дума, която вашето дете не познава, скоро то ще се обезкуражи и почувства че няма никакъв смисъл да изучава езика.

Източник: IH Sofia

Представление на групата по немски езикНеработни дни през 2018-та