Защо е добре да знаем езици?

март 16, 2016

Да започнем с популярния виц: На кръстовище стоят двама полицаи. Спира кола, от която излиза чужденец. Той започва да пита: Sprechen Sie Deutsch (Говорите ли немски?) – нашите гледат опулено…Do you speak English (Говорите ли английски). Реакцията е същата, опитите с френски и италиански пак удрят на камък. Ядосва се чужденецът, тряска вратата на автомобила и си тръгва. Полицаите коментират: Колега, нашите шефове защо не вземат да ни пратят на някой курс за езици…Видя ли, човекът – пита, пита …Не можахме да го оправим…Другият полицай мълчи и след това отговаря с патос: Е…човекът, като говори толкова езици, справи ли се?…

 

Горната (най-вероятно) измислена история е забавна. В същото време, тя е поучителна. Нека да я разгледаме от другата страна. Представете си. Попадате в чужда страна, загубвате се и питате първия срещнат и не можете да установите контакт с човека, защото никой не знае какво казва другият. Разбира се, хората могат да се разберат и с жестове. Това ще е вярно, но само донякъде. Невербалната комуникация, да използваме научния термин за общуване без думи, е колкото и полезна, толкова и вредна. Мимиките и ръкомаханията са като думите. Тоест те почти винаги имат повече от едно значение и могат да бъдат възприети не с посланието, което искаме да отправим.

 

Какъв е изводът?

 

Човек трябва да знае езици! Първата причина вече я посочихме. Говоренето на езика на домакините може да спести ред неприятности, ако се върнем към горния пример. Също ще припомним още един факт – комуникацията е най-малко двупосочен процес. Вие също може да бъдете полезен на някого в даден момент.

 

Всъщност, знанието на чужд език има и съвсем прагматична страна. Живеем в отворен свят, а древната максима „Езиците са прозорец към света” вече се е превърнала в „Добрите лингвистични способности железни врати отварят”. Това обаче важи не само за случая, ако искате да се живеете в чужбина. България отдавна е част от глобалното село. Ето защо много работодатели поставят като основно изискване отлично знание на поне един чужд език. Точно заради това нашата фирма предлага курсове и ще бъде полезна в намирането и на по-добра професия. Дори ако Вашата професия не е пряко свързана с чужди езици – всяко едно знание е инвестиция, която се възвръща.

 

Започнахме с виц, а сега ще дадем аргумент, който разкрива важността от владеенето на езици, с една история. Търговец от периода на Българското Възраждане, да го наречем Иван, е решил да учи цигански. Заради желанието си той е станал обект на подигравки от страна на близките си. „Най-добре се смее този, който се смее последен”, гласи българската поговорка. И нашият Иван доказал правотата на народната мъдрост. Една нощ той замръкнал в пещера и в просъница е чул как на цигански двама души, които са го видели, решили на сутринта да го ограбят и убият. Търговецът разбрал думите на злосторниците и последвала бърза и адекватна реакция. Той си е плюл на петите и останал жив и здрав. Разказът за пореден път посочва ценността на знанията. В същото време тази история задава още един важен въпрос:

 

Какъв език да уча?

 

Безспорно фаворитът е английският. Защо обаче езикът на Уилям Шекспир, който е роден за едва около 300 млн. души е по света, е толкова необходим. Нали китайският се говори от най-малко 1 млрд. човешки същества? Отговорът може да се намери най-малко в три факта. Първият е – английският, в сравнение с други големи езици, е относително лесен. Вторият факт се дължи на това, че живеем в глобално село, където високите технологии определят много неща от ежедневието. Масовото налагане на официалния на Великобритания, САЩ, Канада и други страни език идва точно с компютрите. Използването му в тази област се дължи и на още един факт. В английския няма знаци, както например в немския ‘‘ä‘‘ или във френския ‘‘é‘‘. Това в зората на компютрите е дало предимството да се използва този език.

 

Светът е разнообразен и не говори само един език и това е факт. Ето защо не трябва да лежите само върху лаврите на знанието си само върху езика на Шекспир. Перфектният английски, съчетан с отлично владеене на езика на Йохан Гьоте и/или Емил Зола, безспорно ще увеличи шансовете за успешна кариера. Ето защо при нас може да се запишете на много и разнообразни курсове.

 

Потенциалните шефове искат да знаете език до степен, близка до родния. Как да стигна

 

перфектното ниво?

 

Въпросът е логичен и основателен. „Отговорът е скрит някъде там”, да перифразираме израза  от легендарния американски сериал „Досиетата Х”. Разкриването на загадката обаче не е толкова заплетено, както във филма. Има една проста дума. Нарича се постоянство. Нека да си послужим с една метафора. Ходите на фитнес и/или пазите диета. Отивате в залата, бягате по пътечката, минавате на велоаргометъра, гладиатора и използвате другите уреди, потите се (процес, който е полезен за изчистването на организма от токсини), подобрявате си кръвообращението, мускулите се разтягат и започвате да дишате по-дълбоко. Поради някакви причини следващата тренировка е чак след месец. Резултат има, но той е временен и се получава така нареченият йо-йо ефект, или      ако използваме други думи, усилията не дават искания резултат. Заради това овладяването на езика, а и всичко друго, трябва да е и постоянен, и непрекъснат процес и само тогава може да получи, с наша помощ, желания от Вас ефект. Точно поради тази причина ние предлагаме курсове на различни нива, за да можете да подобрявате Вашите компетенции и да придобивате все по-голяма и по-голяма увереност в знанието на един или друг език.

 

Може и някой да попита. „Добре де, от прозореца към света виждам само перспективи за професионално развитие, но не и нещо, което ще е полезно за мен самия?” Владеенето на езика е нож с най-малко две остриета и при това в най-добрия смисъл. Още при обучението ще разберете – знанието е сила. Вие ще започнете да четете книги в оригинал, да разбирате текстове на песни, а и да гледате филми без превод. „Еврика!”, може да извика, подобно на Архимед, човек и да помисли, че с книги, музика и филми ще научи искания от него език. Това обаче не е вярно. Представителят на последната, засега, брънка в еволюцията на животинските видове, колкото и да е дисциплиниран, има слабости.  Ето защо ученикът, независимо от възрастта, трябва да бъде наставляван от професионалистите, водещи нашите курсове.

Източник:

Delow

5 популярни мита по повод ученето на чужд езикЗащо трябва да учим чужд език, докато сме млади?