Бизнес английски с English Language Centre

януари 18, 2016

10 бързи и ефективни начина да подобрим познанията си по бизнес английски:

  1. Въвеждащи фрази – Използвайте уводни фрази преди съобщението си, за да привлечете вниманието на хората, така че те да започнат да ви слушат, преди да сте стигнали до основната си идея. Това също така ще позволи на слушателите да настроят слуха си, и да се приспособят към скоростта ви на говорене, към произношението ви и тона на гласа ви. Въвеждащите фрази работят за вас, когато искате да изразите основната си идея.
  2. Запаметяване – Запомнете ключови думи, тъй като не винаги ще имате време да ги търсите, когато са ви необходими. Да познавате значението на думите, не е достатъчно. Те няма да са ви полезни, докато не преминете през пълния цикъл на обучение. Това означава, че вие трябва да разбирате думата, да знаете как да я използвате, да я запомните и да бъдете в състояние да я изземате, когато е необходимо. Опитайте се да се преговаряте лексиката, която сте срещнали седмица, след като сте я научили и проверете дали все още ще я помните след един месец.
  3. Фрази, съставени от една идея – Използвайте една идея, за да построите изречение и изградете изречението около нея. Английският е език, който изисква малко, но точни думи и на езиковата „икономия“ винаги се гледа като на плюс. Много от учащите се използват кратки изречения и им е трудно да се справят с няколко понятия в една фраза. По-добре е да повторите една и съща идея под няколко различни форми, така че хората, които не следват речта ви постоянно, да имат имат възможността да разберат какво се изразявате.
  4. Жестове  – Лицевите движения са величани, тъй като те ще ви помогнат да предадете вашето послание в случай, че вербалната комуникация не успее и хората не следват думите ви. Не забравяйте, че езикът на тялото предава много информация, така че не се страхувайте да жестикулирате. Слушателите ви ще възприемат невербалните знаци като част от вашата личност и няма да обръщат съзнателно внимание на вашите жестове. Като чуждестранен лектор най-слабата ви страна ще бъде комуникацията на чужд език, така че компенсирайте тази липса с по-силни невербални знаци.
  5. Смяна на темата – Дайте ясен знак, когато сменяте темата, така слушателите ви да осъзнаят, че сте вече не говорите по същия въпрос. Добра идея е да предоставите слушателите си с карта на речта си – хората трябва да знаят по какъв план вървите, така че те не се губят. Слушателите може да получават само редуцирана част от вашето послание, така че определени маркери ще им помогнат кой обект от темата се обсъжда в момента.
  6. Прекъсване – Прекъсването е трудно на език, на който не се справяте добре, защото често когато ви се отдаде възможност не успявате да намерите точните думи. Затова е важно да се научите как да се се включвате в разговора с подходящи изрази. Трябва да използвате тези фрази без никакво забавяне при поставянето на коментар или изразяване на несъгласие. Скоростта е важна, тъй възможността да кажете нещо рядко продължава дълго. Ключът към ефективни прекъсвания е правилната комбинация от твърдост и учтивост. Също така може би понякога ще се налага да бъдете по настоятелни и да опитвате по няколко пъти, докато не привлечете вниманието на хората.
  7. Словоред – Английският е език с няколко инфлекции, така че словоредът е от жизненоважно значение, за да придадете смисъл на казаното. Организирайте думите в изречения в съответствие с правилата, тъй като разместването на думите ще обърка слушателите. Определете си модел на подреждане на думите и се опитайте да го прилагате по отношение на всички ваши конструкции, защото въпреки че има няколко начина да се каже едно изречение правилно, е по-добре да играете на сигурно.
  8. Регистър – Когато научите нова дума, винаги питайте учителя си за контекста, в който може да се използва. Официална ли е? Неформална ли е? Можете ли да я използвате с приятели? Бихте ли я използвали в писмен текст? Смята ли се за жаргон, ироничен или неприличен израз. Контекстът би могъл да обърка слушателите, когато речта неочаквано променя регистъра си.
  9. Фрази пълнители – Използвайте запълващи фрази за тези секунди, в които търсите точните думи, за да се изразите. Понякога не можете да си позволите мълчание, докато планирате това, което ще кажете в следващата секунда, така че използвайте пълнители, за да спечелите време.
  10. Произношение – Запомнете трудни думи и ги практикувайте често. Когато се съмнявате с имена, попитайте как се произнася правилно името. Не крийте акцента си, когато говорите с по-затворена устата или увеличавате скоростта, тъй като за околните ще бъде по-трудно да ви следват. Говорете бавно, погледнете слушателите и не се опитвайте да се конкурирате с външни шумове. Ако има шум, изчакайте, докато той стихне.

За да овладеете всички тези техники, добре е да заложите на корпоративни езикови обучения или на индивидуалните уроци по английски език. Цените и на двата вида услуги са достъпни за средния потребител на българския пазар.

Източник:

http://www.words300.com/ebooks/15ways.pdf

 

Фразеологични изразиНеучебни дни през 2016 година